Masak Lemak Cili Api Ayam
Ikan Sambal
Kangkung Goreng
Tembikai
Cara berlauk
Hari masuk dapur awal sikit sebab nak bawa hidangan ni semua ke masjid.... bukan banyak sangat pun cuma untuk 10-12 orang je. Menu mula2 buat cara berlauk.. Apa2pun seronok la dapat selesaikan semua tu sebelum pukul 6.00 petang. Sebab pukul 6.30 petang suami dah nak bawa ke masjid.
Cara Berlauk
Inti :
Daging kisar - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Bawang merah - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Cili boh
Rempah kari (bancuh dengan air)
Daun sup
Cili merah
Minyak
Garam n gula
Tumis minyak, masukkan bahan yang ditumbuk, tumis hingga garing baru masukkan cili boh. Masukkan rempah agak kering tambah sedikit air, dan masukkan juga daging kisar. garam n gula.. Masak hingga kering.
Aduan tepung
Tepung gandum
Santan
Garam
Telur (1 biji)
Pewarna kuning
Blend semua sekali....
Ikan Sambal
Kangkung Goreng
Tembikai
Cara berlauk
Hari masuk dapur awal sikit sebab nak bawa hidangan ni semua ke masjid.... bukan banyak sangat pun cuma untuk 10-12 orang je. Menu mula2 buat cara berlauk.. Apa2pun seronok la dapat selesaikan semua tu sebelum pukul 6.00 petang. Sebab pukul 6.30 petang suami dah nak bawa ke masjid.
Cara Berlauk
Inti :
Daging kisar - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Bawang merah - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Cili boh
Rempah kari (bancuh dengan air)
Daun sup
Cili merah
Minyak
Garam n gula
Tumis minyak, masukkan bahan yang ditumbuk, tumis hingga garing baru masukkan cili boh. Masukkan rempah agak kering tambah sedikit air, dan masukkan juga daging kisar. garam n gula.. Masak hingga kering.
Aduan tepung
Tepung gandum
Santan
Garam
Telur (1 biji)
Pewarna kuning
Blend semua sekali....
1. Panaskan acuan cara, dan oles dengan sedikit
minyak.
2. Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan,
kemudian masukkan lauk, daun sup dan cili.
3. Tutup acuan dengan penutup periuk..tunggu
1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil intai
bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah nampak
sedikit garing makna kuih cara dah masak dan
boleh la angkat.
4. Ulangi proses mencara sehingga adunan habis...
No comments:
Post a Comment