Dengan Nama ALLAH yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Saturday, July 5, 2014

Iftar ke7

Masak Lemak Cili Api Ayam
Ikan Sambal
Kangkung Goreng
Tembikai
Cara berlauk

Hari masuk dapur awal sikit sebab nak bawa hidangan ni semua ke masjid.... bukan banyak sangat pun cuma untuk 10-12 orang je. Menu mula2 buat cara berlauk.. Apa2pun seronok la dapat selesaikan semua tu sebelum pukul 6.00 petang. Sebab pukul 6.30 petang suami dah nak bawa ke masjid.

Cara Berlauk
Inti :
Daging kisar - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Bawang merah - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Cili boh
Rempah kari (bancuh dengan air)
Daun sup
Cili merah
Minyak
Garam n gula

Tumis minyak, masukkan bahan yang ditumbuk, tumis hingga garing baru masukkan cili boh. Masukkan rempah agak kering tambah sedikit air, dan masukkan juga daging kisar. garam n gula.. Masak hingga kering.

Aduan tepung
Tepung gandum
Santan
Garam
Telur (1 biji)
Pewarna kuning

Blend semua sekali....

1.    Panaskan acuan cara, dan oles dengan sedikit
        minyak.
2.  Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan,
        kemudian masukkan lauk, daun sup dan cili.
3.   Tutup acuan dengan penutup periuk..tunggu
        1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil intai
        bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah nampak
        sedikit garing makna kuih cara dah masak dan
        boleh la  angkat.


4.  Ulangi proses mencara sehingga adunan habis...







No comments:

Post a Comment